Een kostbare zalf bederft al door één dode vlieg, een beetje dwaasheid maakt de beste wijsheid ranzig. De wijze volgt altijd het goede spoor, de dwaas ontspoort voortdurend,

en terwijl hij doelloos ronddwaalt op de weg toont hij steeds aan iedereen hoe dwaas hij is. Wanneer de koning tegen je uitvaart, onderga zijn woede dan gelaten, want kalmte helpt je te voorkomen dat je jammerlijke fouten maakt. Ik heb een kwade zaak onder de Zon gezien, een wandaad die machthebbers plegen te begaan:

dwazen zetelen op hoge posten, rijken worden neergezet op lage posten.

Slaven komen te paard, zo heb ik gezien, maar edelen gaan te voet als slaven. Wie een kuil graaft, loopt de kans erin te vallen; wie een bres slaat in de muur, kan gebeten worden door een slang. Wie stenen uit een rots houwt, kan zich verwonden; wie hout in stukken hakt, loopt gevaar. Iemand die zijn bijl niet slijpt wanneer de snede bot wordt, moet meer kracht gebruiken. Wie met wijs beraad te werk gaat, heeft meer kans van slagen.

Loading

0Shares